Foredrag

Når psykisk sygdom rammer familien

Hvad stiller en ung knægt op, når hele hans nærmeste familie bliver indlagt på psykiatrisk afdeling? Hvordan fortæller man sine venner og sin kæreste, at der er noget galt med ens familie? Og hvordan tackler man frygten for, at man måske selv er den næste, der skal indlægges? I foredraget Når psykisk sygdom rammer familien fortæller forfatter Aki Palikaras om at vokse op i et virvar af virkeligheder og om at være den eneste raske.

Flere end en halv million danskere lider af en psykisk sygdom. Hver tredje dansker er pårørende. Aki Palikaras er en af dem. I dag er han 38 år og en succesfuld forfatter og HR-direktør, men sådan har det ikke altid været. Som barn blev han forfulgt af sin egen far, fordi faren mente, at der var nogen efter dem. Hans mor pakkede sig ind i sølvpapir af frygt for at få læst sine tanker. Og hans søster hørte stemmer.

I foredraget Når psykisk sygdom rammer familien fortæller Aki, hvor ensom og usikker tilværelsen som pårørende til psykisk syge kan være, om at indlægge sin egen familie og om frygten for at være den næste, der skal indlægges. Han giver også gode råd om, hvad man kan gøre, hvis man selv eller en, man kender, står i en lignende situation. Og frem for alt viser Aki Palikaras, at det er muligt at skabe sig en god tilværelse, selvom alt omkring en føles kaotisk.

– Andre pårørende kan formentlig genkende sig selv i min historie. Måske oplever de også, at der ikke er plads til deres virkelighed – kun de syges. Jeg vil vise, at de ikke er alene. Samtidig vil jeg også gerne være med til at bryde tabuet og gøre op med den underlige stilhed, man bliver mødt med, hvis man siger, at ens familiemedlemmer er psykisk syge, siger Aki Palikaras.

Generalsekretær i BEDRE PSYKIATRI: Akis fortælling er vigtig!

“Psykisk sygdom rammer ikke kun den syge. Det er også tit en stor belastning for de pårørende. Det er ofte de pårørende, der får den syges liv og behandling til at hænge sammen, tager ansvar, hjælper og lytter i døgndrift – og samtidig ofte selv bærer på en stor sorg, skyld og skam. Det er vigtigt, at vi husker de pårørende, når psykisk sygdom slår ned – og det er derfor, jeg synes, at Akis fortælling er vigtig.”

 Thorstein Theilgaard
Generalsekretær i BEDRE PSYKIATRI

Fakta
Foredraget varer to timer inkl. pause og spørgsmål
Pris: 3.000 kr. ekskl. transport

Booking
skyggenfrap@gmail.com